Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Are You Sure? Kunstproject Moktamee en cc ‘t Schaliken

De Herentalse creatieve hub Moktamee en cultuurcentrum ’t Schaliken zetten samen een kunstproject op poten. Onder de titel Are you sure? bieden de twee organisaties heel wat socio-culturele activiteiten met een kritische kijk op een aantal maatschappelijke thema’s. Migratie, discriminatie, gendergelijkheid, … het komt allemaal aan bod.

Ontdek en ervaar deze thema’s via film, workshop, tentoonstellingen, woord en theater.  

Are you sure? start op 17 augustus met een fototentoonstelling van Marijke Beckers in Moktamee en eindigt met de theatervoorstelling I love (and hate) you, Iran in de schouwburg van cc ’t Schaliken op 27 november 2024.

 

Moktamee

Moktamee is een bruisende creatieve hub in het centrum van Herentals. Op de voormalige schoolsite van Francesco Paviljoen vormen kunstenaars en ondernemers een hechte community. Je vindt er winkels, ateliers, workshops en tentoonstellingen.

 

PROGRAMMA:

Marijke Beckers – Zandgrond

Tentoonstelling
Zaterdag 17 augustus t.e.m. zondag 1 september 2024 (elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur) Francesco Campus – Moktamee - gratis

Tijdens ‘Zandgrond’ presenteert fotografe Marijke Beckers haar eindwerk Bystander, samen met andere projecten die geworteld zijn in de Kempische zandgrond. Binnen deze projecten staat steeds een onderzoeksvraag centraal, maar er komt niet noodzakelijk een antwoord. Daardoor blijft de toeschouwer achter met meer vragen dan antwoorden. Kom vooral zelf ontdekken.

Fotografe Marijke Beckers exposeert met haar onderzoeksproject Zandgrond de plaats waar haar wortels diep in de grond zitten. Een plek waar ze zich meer thuis voelt dan de plek waar ze woont. Maar wat gebeurt er als je niet meer terug kan naar je roots? Wat gebeurt er met jouw wortels als die plek niet meer bestaat?

Marijke Beckers stelt ook telkens haar positie als fotograaf in vraag. Hoe objectief is een beeld en welke waarde koppelt de toeschouwer hieraan? Marijke wil zo de toeschouwer met meer vragen dan antwoorden achterlaten.
 

Kari en Nine Lodewyckx - Boze vrouwen

Tentoonstelling
Zaterdag 7 september t.e.m. zondag 29 september (elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur)
Francesco Campus – Moktamee - gratis

Het thema Boze vrouwen valt op het kruispunt van de interesses van zussen Nine en Kari Lodewyckx. In hun residentie in Moktamee onderzochten ze eind 2023 het thema vanuit sociaal activisme en hun interesse in psychologische taboes. Daaruit groeide het idee om een Boze vrouwen-tentoonstelling te organiseren. 

In deze tentoonstelling nodigen ze kunstenaars uit die de maatschappij als vrouw beleefd hebben. Ze  mogen hun kwaadheid exploreren en vertalen naar een kunstwerk. Ontdek ieders persoonlijke ervaringen vanuit uiteenlopende kunstvormen. 
 

Artist in residence 

Moktamee van 7 tot 28 september

In het kader van het residentieprogramma De maatschappij als artistieke speeltuin worden vijf kunstenaars van 7 tot 28 september 2024 uitgenodigd tot (zelf)reflectie. Hanne Geerinckx en de duo’s François Parie en Hans Verbruggen en Ellen Dhondt en Rik Van Gorp bekijken het thema en hun artistieke praktijk met een kritische blik. Na de residentie organiseren zij een moment waarop het publiek een kijkje kan komen nemen. Hou hiervoor de sociale media van Moktamee in het oog.

 

Workshop Arteconomy

Workshop Moktamee
Gratis (aanmelden via https://www.moktamee.be)
Zaterdag 7 en zondag 8 september – van  9 tot 18 uur

Ai Weiwei, Pussy Riot, Banksy, … soms kan één kunstenaar of kunstwerk de hele wereld beroeren. Tijdens deze tweedaagse workshop maak je de (positieve) activist in je wakker. Er loopt zoveel mis in de wereld en tóch kan je als individu het verschil maken. In deze workshop leer je via artistieke methodes om je kritiek en frustraties om te zetten in positieve verandering. Na twee intensieve dagen presenteer je een kunstwerk aan het publiek.

Deze workshop wordt gegeven door Koen Snoeckx en het team van Arteconomy.

 

Tentoonstelling workshop Arteconomy - gratis  -  Moktamee
Zondag 8 september van 18.30 tot 20 uur

De deelnemers van de Arteconomy-workshop tonen tijdens deze vernissage hun kunstwerk. Kom ontdekken of ze ook jou kunnen raken. Iedereen is welkom.

Racisme raakt Dialoogtafel

Moktamee
Gratis (i.s.m. Avansa Kempen): Inschrijven via mail (tine.delaet@avansa.be) of WhatsAapp (0489-05 23 92) - zaterdag 21 september 2024 van 14 tot 16.30 uur

Ze pakken ons werk af.

Het zijn allemaal profiteurs.

Herken je deze uitspraken? Uitspraken zoals deze dragen helaas niet bij aan een respectvolle samenleving. Jammer genoeg worden we ook hier in de Kempen steeds vaker opgeschrikt door racistische incidenten en is discriminatie op basis van ras of kleur een groeiend probleem.
Raakt dit jou ook?

Avansa Kempen organiseert in het kader van Are You Sure? een dialoogtafel Racisme raakt. Nieuwe Herentalsenaren, die zelf het slachtoffer zijn van racisme, delen hun verhalen. Zij geven je inkijk in hoe zij dit ervaren. Kom luisteren naar hun verhalen, ervaar hoe zij hiermee geconfronteerd worden of mee omgaan en grijp de kans om in gesprek te gaan. Ontdek waar jij het verschil kan maken.

Bij een dialoogtafel gaan acht tot tien personen onder leiding van een moderator met elkaar in gesprek over het thema racisme. Door actief te luisteren naar anderen kom je gezamenlijk tot nieuwe inzichten.
 

Ronak Faraj
Is migratie altijd een vrije keuze?

The Mind Game - film

Moktamee
Zaterdag 14 september om 19 uur
€ 5 (lezing + film) / € 4,50 (vroegboekkorting / -26 jaar) / € 1 (kansentarief UiTPAS Kempen)

Ronak Faraj, een sterke Koerdische vrouw, vertelt over haar vlucht uit het noorden van Irak. Na een lange en moeilijke tocht kwam ze in België terecht waar ze weer van nul moest beginnen. Ze bouwde een nieuw bestaan op, samen met haar dochter en haar zoon.

Ronak vertelt waarom ze moest vluchten, de moeilijkheden die ze ondervond op die helse tocht en wat er sindsdien veranderd is in Irak. Een aangrijpend verhaal over pijn, moed maar ook over hoop.

Film : The Mind Game

De persoonlijke reis van de Afghaanse Sajid vormt de basis van deze intieme documentaire. Zijn uitdagende reisroute is uitgewerkt als een roadmovie en geeft een ongelooflijk sterk beeld van wat het betekent om een jonge vluchteling te zijn. Door de mix van smartphonebeelden en interviews zal deze documentaire je ongetwijfeld ontroeren en engageren.

Ze noemen het ‘The Game’, de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon ‘The Game’ nadat de taliban zijn vader vermoordde. Via Iran, Turkije en Oost-Europa komt de veertienjarige steeds dichter bij zijn eindbestemming.

Hij documenteert zijn reis met zijn telefoon en brengt verslag uit aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel. Eenmaal in België hoopt hij een toekomst uit te bouwen, maar dan krijgt hij te maken met wantrouw en slecht nieuws van het thuisfront.  Achteraf kan je vragen stellen aan Ronak Faraj.

Tussen de lezing en de film kan je iets drinken aan de bar die wordt uitgebaat door Moktamee.

 

fABULEUS
I love (and hate) you, Iran

Theater Schouwburg
Woensdag 27 november - 20 uur - €16 / €14,40 / €3,20

Dariush Omidi groeit op in Turnhout, in een gezin dat noodgedwongen Iran verruilde voor België. Zoekend naar wat het betekent om Iraniër, Belg en vooral zichzelf te zijn, brengt hij een snijdende haat-liefdesverklaring aan een plek waarnaar hij niet meer terug kan.

I love (and hate) you, Iran is een grappige en ontroerende monoloog van acteur en rapper Armin Mola, deels gebaseerd op zijn eigen verhaal. Hij maakte een eerste versie als afstudeerproject aan de kunsthumaniora Lemmensinstituut in Leuven en herwerkte het nadien onder de vleugels van fABULEUS tot een volwaardige voorstelling. Armin speelde recent mee in About Elly van tg STAN en kreeg enige bekendheid door zijn hoofdrol in de populaire Ketnet-serie Hoodie.

Deel dit artikel